Uit NCN praktijk

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 12:44

Online trauma bij baby's verwerken? Het kan!

Een casus

Zou een baby, geboren met een spoedkeizersnede, niets hebben opgelopen?

Volgens de Nucleus Visie, die door de prenatale psychologie volkomen bevestigd wordt, uiteraard wel. Alleen al de keizersnede (sectio) is een brute onderbreking van het natuurlijke geboorteprogramma.

Als het dan ook met spoed geboren moet worden, met diverse extra inbreuken op de ingelegde procedure; het kan niet anders of je bent minimaal in verwarring en zal de angst van je vader, moeder en personeel ervaren hebben.

Wat was er, los van langetermijneffecten, te merken in het gezin?

Ik ken de moeder, geadopteerd, al enige jaren. Ze heeft daaromtrent met succes een aantal Nucleussessies gedaan en gaf nu geboorte aan een dochter, die dus met complicaties een spoedsectio moest ondergaan.

 

EHBB-protocol

We spreken een EHBB gesprek af, online. We nemen dan eerst door wat er precies gebeurd is. Met de ideale setting, de baby erbij.  We vragen dan, wat er te merken is aan het kind. Opvallend zijn: 

- Zowel de baby als de moeder hebben steeds last van soort apneu, een stokkende ademhaling.

- De baby toont steeds boksende bewegingen met de vuistjes.

 

In de 2e fase van ons EHBB protocol zien we op het het moment, vlak voor de incisie, die gemaakt werd, een herhaling van het 'boksen'. (in het belang van leren van de Baartaal een nieuwe hint).

 Problemen met de ademhaling komen vaker voor bij sectio baby's. Maar we volgen het protocol online allemaal verder en sluiten uiteindelijk af. Moeder en kind hebben nu een ander gevoel over de bevalling.

 

Resultaat

Ja, en dan? Het is mijn gewoonte altijd na te vragen wat er veranderd is en om die reden heb ik ook gevraagd, wat daarvoor is opgevallen bij deze 2 maanden oude baby.

Het eerste wat de moeder in dezelfde week opmerkte: de rust is terug!

Een week later lopen we nog na, wat eventuele restverschijnselen zijn. Bij de moeder is er nog iets van paniekgevoel (bij de beademing opgelopen), die gerelateerd blijkt uit eerdere operaties. Die zullen we nog doen.

De baby toont een enkele keer nog iets van stokkende ademhaling, maar de boksbeweging is weg.

Het  blijkt een nieuwgierige baby, die nu al probeert te praten en op beweging gefocused te zijn.

 

Online

Deze casus toont aan, hoe effectief EHBB kan zijn. Dat hadden we al eerder uitgetest, dus voor mij is dat geen vraag. Het gaat bij Nucleus sessies, waarvan de EHBB een specialisatie is, om contact door afstemming en empathie. Je volgt de cliënt met vragen naar het ervaringsdeel van ons brein.

 

Behalve dat ik de baby niet ken, zien we het fenomeen, dat een gewijzigd geboorteverhaal bij de moeder de baby direct beïnvloedt. Omdat bij de moeder nog iets van paniek uit haar verleden gecommuniceerd wordt, verklaart dit mogelijk de enkele keer apneu bij de baby. Als het klopt, is na het 2e gesprek dit ook opgelost.

 

Conclusie en vragen

 Ondanks maatregelen kun je nog steeds EHBB uitvoeren en aanvragen. Online. Met de voordelen van dien

 Via de moeder online kunnen getraumatiseerde baby's dus zeker geholpen worden.

Als je geen gecertificeerd EHBB coach bent, zul je vast nog een heleboel vragen hebben. In onze opleidingen, die we in januari weer starten, kun je EHBB gefundeerd toepassen op een veilige effectieve manier.

Ben je voor jezelf, jouw kind of eigen geboorte geïnteresseerd, dan kun je onderstaand een reactie plaatsen, EHBB aanvragen of je kijkt op www.ehbb-online.jouwweb.nl  of Portaal NCN  www.nucleuscollege.nl/informatie 

Reactie plaatsen

Reacties

R Schmidt
2 jaar geleden

Wat een geweldige ervaring!
Fijn voor de moeder, dat dit ook van huisuit kan.