BAARTAAL
Op een examendag van verloskundigen en kraamverzorgenden voor de EHBB mag een examenkandidaat het EHBB-gesprek met proefpersoon voeren. Dat is eem moeder met een baby, geboren via een keizersnede. Een hulpvraag was, of er niet betere connectie met de baby mogelijk was. Op het moment dat de moeder 0nze geprogrammeerde indaling en spildraai alsnog activeert, doet de baby (op de schoot van een verloskundige) alsnog de spildraai.
Ultiem bewijs
Ik realiseer me op dat moment, dat, met de 4 getuigen hiervan (ik zelf zag het niet en verwachtte dit ook niet); dat dit een ultiem, zichtbaar bewijs is van de werkzaamheid van de Nucleus Methodiek. De baby had geen opdracht gekregen om de spil nog even voor te doen en er was zeker 2 meter afstand tussen moeder en kind, in dat zaaltje in Den Haag. De moeder activeerde het natuurlijke bevallingsprogramma in haar hoofd. En de baby 'snapte' het.
Baartaal
Tja, hoe noem je zulke taal? Babytaal heeft en andere betekenis. Lichaamstaal heeft een symbolisch component en interpretatie. Maar dit was echt, zoals het was, maar niet is (want de geboorte was al achter de rug). Taal als vorm van herinnering, delen en beïnvloeding is het wel. Je zou zeggen in dit geval, dat het innerlijk geboorteprogramma'dwingt' tot uitvoering, al is dat later.
Kenmerken
Deze manifestatie was te zien als een beweging, maar taal is meer. We hebben het geluid, maar ook onze gezichtsexpressie, gebaren en houding als begeleidende fenomenen van onze gesproken taal.
Ook deze kenmerken waren alle aanwezig, op die middag. Het was informatie overdracht, instructief, al werd in die overdracht verder geen aangeleerde taal gebruikt. Met andere woorden, een echte taal dus!
Universeel
Omdat taal een verbindende factor in zich heeft, als nog een kenmerk, is er voortdurende communicatie ook nodig tussen kind en ouders, waarin moeder een voorsprong heeft in 9 maanden ervaring. Wanneer het verhaal over de bevalling gaat, zien we het fenomeen veel vaker. Maar die taal is supersnel. Voordat je het weet, is het al weer uitgevoerd. Baartaal zit in elk mens ingebouwd, ongeacht, cultuur, achtergrond, ras, taalgroep of wat dan ook.
Toepassing
Wat heb je nu aan deze wetenschap? Zoals elke taal, moet je deze wel leren begrijpen. Daar is wel wat van bekend, o.a. dankzij een afwijking, die synesthesie heet, zoals Dunstan een kleur ziet bij het huilen van de baby. Ook Emerson geeft een interpretatie van verschillende bewegingen bij baby's. Voor mij indiceert die taal iets over bevalling en interessant! over sommige gebaren, tot op volwassen leeftijd. Dat laatste helpt weer bij bepaalde hulpvragen deze vroege signalen te herkennen en daarop door te vragen.
PIEP taal
Is die taal er ook over de tijd voor de geboorte beschikbaar? is een volgende interessante vraag. Over die taal is juist meer bekend en "In Utero", docu daarover, legt vooral verbrindingen met prenatale ervaringen. Deze zijn voor Nucleus van nog groter belang, omdat de moeder weinig verhaal heft, zoals wel na een bevalling. Het kind moet het hier echt zelf vooral 'vertellen'.
Voor de PIEP Coach (Prenataal Integraal Educatie Programma) aanwijzingen van prenataal trauma, welke, eenmaal gevonden, gewijzigd kan worden.
Eigen waarnemingen
Wat ik gezien heb, om daarmee de taal beter te begrijpen o.a. tijdens bevallingsverhalen:
* het draaien van een aanwezig 5 jarig meisje, als sterrenkijkertje geboren, in de normale positie
*een 4 jarig jongetje, dat tijdens de uitdrijving onder de stoel van moeder gaat zitten
* kleuter (in de sessie, direct na de geboorte) komt uit een andere kamer om mama ff te knuffelen
* jongen (10) in andere kamer, in EHBB gesprek, komt met een speen aanzetten, zonder een woord te zeggen.
* Moeder praat over zware bevalling, de pasgeboren baby loopt rood aan en krijgt diepe voorhoofdsrimpels.
* ik zie, tijdens zenuwachtige haast in de bevalling, de dreumes met de handen gaan wapperen.
Oproep
In mijn EHBB opleiding zie je dit fenomenen natuurlijk vaker, zodat we er nog meer van leren.
We doen een onbeleefd oproep, om tijdens een bevallingsverhaal met het betrokken kind aanwezig, te letten op die Baartaal, juist bij het kind en dit dan te combineren met wat de moeder op dat moment vertelt. Dat te delen en nog mooier, er mogelijk een opname -met geluid- van te maken. We hebben al een opname van een ehbb sessie met kind van 16 maanden. De Baartaal is daar goed te volgen, al zijn dat micromomenten, die met opnames juist goed waar te nemen zijn.
Je kunt onze opname streamen als je reageert op deze blog of via info@nucleuscollege.nl
Let op!
Wie dit fenomeen duidelijk, in geluid en beeld instuurt, krijgt een EHBB sessie met korting!
Vraag even naar de voorwaarden en vereisten
Reactie plaatsen
Reacties